Πρέσπες και Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών

Τι σχέση έχουν οι Πρέσπες με τον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών, αναρωτιέται εύλογα κανείς. Οι λίμνες δεν έχουν, αλλά η συμφωνία ναι. Τουλάχιστον για τα πειθαρχικά όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ιδού η ιστορία: ΟΠολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών(ΠΣΓ) ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία και κοινή απόφαση των γυναικείων τμημάτων των τότε κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ και ΠΟΛΑΝ και με την υποστήριξη όλων των κορυφαίων γυναικών πολιτικών. Κοινός στόχος, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και η επίτευξη μιας ισορροπημένης εκπροσώπησης των φύλων στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Είχε προηγηθεί, από το 1993 και μετά, η συνεργασία γυναικών από όλο το πολιτικό φάσμα προκειμένου να προωθήσει στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή καμπάνια για την αύξηση των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σύνδεσμος εκλέγει Δ.Σ. και προεδρείο. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1999. Ανεξάρτητα από την αξιολόγηση του έργου του και τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν γι’ αυτό, ο Σύνδεσμος εξακολουθεί να υπάρχει και να εκλέγει ηγεσία.

Το ίδιο έγινε και σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς η Ευαγγελία Σχοιναράκη, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και νομάρχης Ηρακλείου Κρήτης, και όχι η προτεινόμενη από την κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η Σχοιναράκη εκλέχθηκε στη συνέχεια πρόεδρος του Δ.Σ. Η εξέλιξη δυσαρέστησε ενδεχομένως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η υπόθεση έμεινε στα συρτάρια μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αννα Καραμάνου, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και γραμματέας του Δικτύου Ισότητας των Φύλων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., άρχισε να ανεβάζει αναρτήσεις στο Facebook υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι σύντροφοι θύμωσαν και ανέτρεξαν στις σημειώσεις τους για να βρουν τι θα μπορούσαν να προσάψουν στην Καραμάνου.

Βρήκαν μήνες πίσω την ιστορία του Πολιτικού Συνδέσμου και θυμήθηκαν ότι κάτι δεν είχε ακολουθήσει εκεί την κομματική γραμμή. Και ότι η Καραμάνου ήταν γραμματέας του Δικτύου Ισότητας, άρα θα μπορούσε να φορτωθεί την ιστορία. Και στη συνέχεια αποδόθηκε η ανάδειξη της Σχοιναράκη στο προεδρείο του ΠΣΓ και στην Καραμάνου. Στολίστηκε με μια μυστική συμφωνία με τον εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση με τη Ν.Δ., κατά της κομματικής υποψηφιότητας. Ετσι συνδέθηκε ο Πολιτικός Σύνδεσμος γυναικών με τις Πρέσπες.

Η Καραμάνου παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό και διαγράφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Οχι για τις Πρέσπες αλλά για έναν σύνδεσμο το όνομα του οποίου τους διέφευγε. Ετσι, στην ανακοίνωσή τους, ο ΠΣΓ έγινε Επιτροπή Γυναικών της Βουλής. Γυναίκες είναι εξάλλου, όλες ίδιες είναι. Αυτά παθαίνει κανείς στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αν είναι με τις Πρέσπες και δεν φέρει το ιστορικό όνομα των Παπανδρέου.

www.efsyn.gr