4912078_αντιγραφο.jpg

Κοινή δήλωση Γ. Ψυχογιού, Τοµεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου και Ειρ. Αγαθοπούλου, Αν. Τοµεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, αρµόδιας για θέµατα Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, Ισότητας και Καταπολέµησης των Διακρίσεων, για γυναίκες θύµατα έµφυλης βίας στη Μόρια

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη µια ακόµη προσφυγική τραγωδία, µια ανθρωπιστική κρίση στην Μυτιλήνη, λίγες µέρες µετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την δοµή προσφύγων στη Μόρια και άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους και υποσιτισµένους ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο στα νεκροταφεία και να κοιµούνται στις άκρες του δρόµου, η κυβέρνηση µοιάζει ανίκανη να αντιµετωπίσει το µέγεθος της τραγωδίας, που η ίδια µε τις πολιτικές της δηµιούργησε.

Για µια ακόµη φορά η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις διαστάσεις τουζητήµατος χαµένη στη ρητορική του µισανθρωπισµού και του κοινωνικού αυτοµατισµού, και καλλιεργεί όπως και προεκλογικά, τα πιο σκοτεινά και αντιδραστικάαντανακλαστικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις του Γ.Γ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες όχι µόνο δεν λειτουργούν πυροσβεστικά αλλά αντιθέτως ενισχύουν την εκδικητικότητα και το µίσος προς τους ήδη ευάλωτους προσφυγικούς πληθυσµούς.

Η κυβερνητική ολιγωρία, η άρνησή της να αποσυµφορήσει και να θωρακίσει υγειονοµικά τη Μόρια στοιβάζοντας σε άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους, οδήγησε σε ένα καθεστώς απάνθρωπης διαβίωσης µε τα αναµενόµενα αποτελέσµατα, για τα οποία φέρει πλήρως την ευθύνη και µάλιστα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγµή αυτό που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα είναι η σταδιακή µεταφορά των προσφύγων και µεταναστών σε ασφαλείς χώρους και η διασφάλιση των στοιχειωδών παροχών πρώτης ανάγκης, αρχής γενοµένης από τις ευάλωτες οµάδες και φυσικά τα παιδιά.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουµε,εκτός των άλλων, να επιστήσουµε την προσοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο γεγονός ότι µεταξύ των διαβιούντων πληθυσµών στην Μόρια υπάρχουν 4000 παιδιά και 2200 γυναίκες. Από αυτές περισσότερες από 100 είναι επίσηµα αναγνωρισµένες και καταγεγραµµένες ως θύµατα έµφυλης βίας, τα 2/3 των οποίων έχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Οι γυναίκες αυτές είναι

- θύµατα βιασµών στην Ελλάδα (πολλές φορές επαναλαµβανόµενων)

- θύµατα ενδοοικογενειακής βίας

- θύµατα σεξουαλικής παρενόχλησης

Παράλληλα, στην Μόρια διέµεναν άλλες περίπου 400 γυναίκες, µόνες γυναίκες και µόνες µητέρες, που φιλοξενούνταν στο section C, χώρο µε αυξηµένη φύλαξη. Μετά την πυρκαγιά οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε καθεστώς διακινδύνευσης, δεδοµένου ότι οι συνθήκες αστεγίας κάτω από τις οποίες ζουν, αυξάνουν δραµατικά τον κίνδυνο έκθεσής τους, εκ νέου, σε διάφορες µορφές σεξουαλικής και έµφυλης βίας.

Πρόκειται για γυναίκες–πρόσφυγες που έχουν υποστεί ήδη πολλαπλές µορφές έµφυλης βίας στη χώρα καταγωγής τους, κατά το ταξίδι προς την Ελλάδα, αλλά και στη χώρα µας. Πολλές εξ αυτών είναι επιβαρυµένες µε βασανιστήρια, αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα υγείας, ενώ συχνά είναι µόνες µητέρες.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριµένα µέτρα πρόνοιας γι' αυτές τις γυναίκες οι οποίες, καθόσον φαίνεται, βρίσκονται εγκλωβισµένες σε ένα ατέρµονο κύκλο βίας από τη χώρα προέλευσής τους έως και τη χώρα µας.

Για όλες αυτές τις γυναίκες η κυβέρνηση οφείλεινα µεριµνήσει για τον εντοπισµό και την προστασία τους µε την άµεση µεταφορά σε πρώτη φάση σε κατάλληλους χώρους, ώστε να αποµακρυνθούν άµεσα από τους κακοποιητές τους.

Είναι επίσης επιβεβληµένο και το ζητάµε επιτακτικά µε την παρούσα ανακοίνωσή µας να επισπευσθεί η µετακίνηση των γυναικών και των παιδιών τους σε δοµές στην ενδοχώρα,διασφαλίζοντας παράλληλα τις απαραίτητες υγειονοµικές συνθήκες µε την διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Ζητούµε λοιπόν από την κυβέρνηση να εφαρµόσει, ως οφείλει, τις διατάξεις και τις θεσµικές της υποχρεώσεις για την προστασία των γυναικών θυµάτων έµφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτές ρητώς απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το υφιστάµενο εθνικό νοµοθετικό πλαίσιο.