26.11.2013

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: «Προβλήματα στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (Π.Ε.Ν) στην Καλλιθέα, είναι Φιλανθρωπικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ν.Π.Ι.Δ, επιχορηγούμενο  από το Υπουργείο Εργασίας μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Από το 1912 προστατεύει παιδιά  που βρίσκονται σε ανάγκη, απευθυνόμενο σε οικογένειες της Περιφέρειας Αττικής.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται σήμερα 28 παιδιά, από 2,5 έως 5,5 ετών, εκ των οποίων τα 21 διαμένουν μόνιμα  στο κλειστό τμήμα του νηπιοτροφείου, καθώς οι οικογένειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη και αναγκάζονται να προσφύγουν στο χώρο αυτό. Έτσι, τα πηγαίνουν στο νηπιοτροφείο τη Δευτέρα και τα παίρνουν την Παρασκευή. Στο χώρο λειτουργεί επίσης εδώ και 21 χρόνια παιδικός σταθμός ανοιχτής προστασίας με 75 παιδιά.

Πληροφορούμαστε όμως από δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο ότι απειλείται με τερματισμό λειτουργίας λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης. Ήδη από το 2011 έχει μειωθεί η επιχορήγησή του κατά το 1/3, ενώ για το 2013 καθυστερούν οι απαιτούμενες δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του, με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές να παρακρατείται για οφειλές προς το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ και στους προμηθευτές. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι αρκετοί εργαζόμενοι  να έχουν να πληρωθούν για πάνω από 6 μήνες και να αναγκάζονται να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος η διοίκηση καταφεύγει στη βοήθεια ιδιωτών μέσω χορηγιών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη οικονομική στήριξη του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το σημαντικό κοινωνικό έργο του ;

                                              

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση