Μαρία Ρεπούση

Βουλευτής Α΄Πειραιά

8-10-2013

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα:  «Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Μ.Φ.Θ) αποτελεί τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ) από το οποίο και εποπτεύεται. Στις 2 Μαΐου του 2012, ξέσπασε φωτιά στην αποθήκη της εταιρείας «Ορφεύς Βεϊνόγλου Α.Ε» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, από την οποία κάηκε σημαντικό μέρος της  μόνιμης συλλογής του Μουσείου που είχαν δωρίσει σε αυτό είτε παραχωρήσει έναντι συμβολικού τιμήματος διακεκριμένοι  Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι.  

Για πάνω από ένα χρόνο δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα, όπως το πώς και γιατί το Μ.Φ.Θ εμπιστεύθηκε την πολύτιμη αυτή συλλογή στις αποθήκες μεταφορέα έναντι σημαντικού τιμήματος, αντί να τηρηθούν οι διεθνείς προδιαγραφές αρχειακής μουσειακής αποθήκευσης στους χώρους του Κ.Μ.Σ.Τ και μάλιστα ανέξοδα.  Ας σημειωθεί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της ζημίας από τη διοίκηση του Μ.Φ.Θ, επειδή σχεδόν όλα τα κατεστραμμένα τυπώματα ήταν έργα προψηφιακής εποχής, η επαναδημιουργία των, ακόμα και βάσει των πρωτότυπων αρνητικών, είναι αδύνατη.

Οι ίδιοι οι φωτογράφοι με ομαδική τους επιστολή από τις 11-6-2012 προς τον Πρόεδρο της Εφορίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΣΤ), το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Μ.Σ.Τ ζητούν άμεσες εξηγήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα και το ασφαλιστικό καθεστώς των κατεστραμμένων έργων. Θέτουν επίσης ερωτήματα και για τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας ο διορισμός του οποίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο χώρο της τέχνης, αφού δεν έχει τα τυπικά προσόντα που με βάση την προκήρυξη ορίζονται για τη θέση του Διευθυντή, ενώ ο απευθείας και χωρίς αξιολόγηση διορισμός του έρχεται σε αντίθεση με την προκήρυξη της θέσης από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού στις 27/1/2011. Σχετική με το θέμα αναφορά του «Συλλόγου Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων» είχα καταθέσει η ίδια στις 19-02-2013 αλλά δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

· Που βρίσκονται οι έρευνες και η απόδοση ευθυνών για το γεγονός της πυρκαγιάς;

· Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση των φωτογραφικών έργων  της συλλογής;

· Ποιες είναι οι ευθύνες του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας και με ποια κριτήρια επελέγη;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση