2.12.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Παραμένουν τα λειτουργικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου».

 

Σε οριακή κατάστασηέχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, καθώςπαραμένει υποστελεχωμένο σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η υποστελέχωση, τα κενά στις εφημερίες πολλών ειδικοτήτων και η έλλειψη, κατά καιρούς, υλικών, καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί όλο τον χρόνοσε καθεστώς Γενικής Εφημερίας με 2 ειδικούς νευρολόγους, 2 γαστρεντερολόγους, 3 παθολόγους και χειρουργούς για κάθε κλινική αντίστοιχα, 1 αγγειοχειρουργό, 1 θωρακοχειρουργό, 1 ψυχίατρο και 1 παιδοχειρουργό, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με 1 επικουρικό νεφρολόγο. Επίσης, από τις 15 θέσεις επικουρικών ιατρών που ζητήθηκαν, καλύφθηκαν μόνο 2 και παραμένουν σε προκήρυξη άλλες 5.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου οι δυοΠαθολογικές Κλινικές είναι σοβαρά υποστελεχωμένες (με 3 ειδικούς και 2 ειδικευόμενους ιατρούς),με αποτέλεσμα ναυφίστανται το μεγαλύτερο φορτίο σε νοσηλεία και εφημέρευση.Ως αποτέλεσμα, καθίσταται αδύνατη η εκπόνηση προγράμματος εφημέρευσης για τον μήνα Δεκέμβριο και με τις αντοχές των ιατρών να εξαντλούνται, αφού νοσηλεύουν όλα τα περιστατικά του Παθολογικού Τομέα, καθώς οι περισσότερες κλινικές έχουν σταματήσει να λειτουργούν (Νευρολογική, Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Γαστρεντερολογική).

Επίσης, έχειδημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευόμενων ιατρώνκαι παρότι το νοσοκομείο έχει ζητήσει επανειλημμένα από το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι ελλείψεις παραμένουν. Μετά δε από τησυνένωση των νοσοκομείων, πολλοί ειδικευόμενοι ιατροί, που δηλώνουν ότι θέλουν να μεταβούν στη Ρόδο,αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλα νησιά.

Επειδή το Γενικό  Νοσοκομείο Ρόδου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τη δημόσια υγεία στα Δωδεκάνησα και επειδή παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρέπει να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Επειδή, η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο καιλειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος,ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα χρόνια προβλήματα της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες στοΓενικό Νοσοκομείο Ρόδου;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και την άμεση χρηματοδότησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια λειτουργικά του προβλήματα;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με την παροχή κινήτρων για τους ιατρούς που υπηρετούν ή πρόκειται να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Ρεπούση Μαρία