6.11.2014

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Προβλήματα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας

Για άλλη μία σχολική χρονιά, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας καλείται να λειτουργήσει αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα και ελλείψεις, σε προσωπικό αλλά και σε μέσα.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, το σχολείο λειτουργεί με αναπληρωτές δασκάλους, καθώς προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) δεν έγιναν, αλλά και χωρίς μόνιμο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το οποίο είναι νευραλγικής σημασίας, καθότι υπάρχουν μη αυτοεξυπηρετούμενοι μαθητές.

Επιπροσθέτως, το σχολείο δε διαθέτει μέσο μεταφοράς των μαθητών αλλά δυστυχώς, ούτε και ο χώρος όπου λειτουργεί κρίνεται ως κατάλληλος, με απουσία ειδικών αναγκαίων χώρων και λειτουργιών.

Τέλος, είναι τουλάχιστον λυπηρό πως εν έτει 2014 ένα ειδικό σχολείο για παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτυγχάνει να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, ώστε η λειτουργία του να μην καθίσταται απλά τυπική, αλλά να κάνει πράξη, αποτελεσματικά και έγκαιρα, τη θεσμική και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1.    Θα προβεί το ΥΠΑΙΘ σε προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ, ώστε το εν θέματι σχολείο να λειτουργήσει ως οφείλει, και πότε;

2.    Προτίθεται το ΥΠΑΙΘ να επιλύσει οριστικά το κτιριακό και μεταφορικό πρόβλημα του σχολείου, με γνώμονα τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών;

3.    Ποιος ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ, ώστε να αποφευχθεί η αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων στο μέλλον και να επιτευχθεί η έγκυρη, ήτοι από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου;

 

Οι ερωτώσες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Μαρία Ρεπούση