Μαρία Ρεπούση

Βουλευτής Α΄ Πειραιά

6-5-2014

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων & Υγείας

Θέμα: «Καταυλισμός Ρομά στην περιοχή  Καμηλόβρυση Λαμίας»

 

Από το Σεπτέμβριο του 2012 ο Δήμος Λαμιέων μετεγκατέστησε Ρομά σε χώρο που είχε διαμορφώσει στην περιοχή Καμηλόβρυση. Η περιοχή όμως αυτή είναι πολύ μακριά από την πόλη της Λαμίας, συγκεκριμένα 5,5 χιλιόμετρα μακριά από το βορειότερο άκρο της πόλης, γι αυτό και οι Ρομά αρνούνται τόσα χρόνια τώρα να εγκατασταθούν εκεί. Επιπλέον, και παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για κατασκευή των απαραίτητων μόνιμων υποδομών για την εκεί διαμονή τους, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση ούτε πόσιμου νερού, ούτε ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε αποχέτευσης για να μπορέσουν να κατοικήσουν αξιοπρεπώς. Απορίας άξιον είναι γιατί έγινε η μετεγκατάσταση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές.

Σημαντικό πρόβλημα είναι πως 131 παιδιά Ρομά αδυνατούν, ως εκ τούτου, να πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία τμημάτων υποδοχής την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση και Θωμάς Ψύρρας την 1-11-2013.

Τα παιδιά αυτά στερούνται του βασικού δικαιώματος στη γνώση και κινδυνεύουν να είναι θύματα ενός κοινωνικού αποκλεισμού που σε συνδυασμό με τα προβλήματα ένταξης των Ρομά αναμένεται να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την τοπική κοινωνία συνολικά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • - Έχουν αναζητηθεί και αποδοθεί ευθύνες για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό των παιδιών; Πώς θα διασφαλίσει η πολιτεία την άμεση ένταξή τους στη δημόσια εκπαίδευση;
  • - Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την αξιοπρεπή διαβίωση των Ρομά στη Θέση Καμηλόβρυση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση