Πέρα από τις προτάσεις σας για αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών με εκείνο της θρησκειολογίας, ποια είναι η άποψή σας για το νέο Λύκειο και ποιες οι κύριες ενστάσεις σας;

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή ενώ προβαίνει σε διακηρύξεις θετικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ότι θέλει ένα Λύκειο με μορφωτική αυτοτέλεια, στην πραγματικότητα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα νομίζω ότι τη μεγαλώνει καθώς πια ο βαθμός όλων των τάξεων του Λυκείου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Δεν διορθώνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο. Φοβάμαι ότι ενδέχεται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν απ’ όλους τους φορείς στην εκπαίδευση ότι τα παιδιά θα τρέχουν στα φροντιστήρια από την Α’ Λυκείου.

Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του σύγχρονου κόσμου. Το Εθνικό Απολυτήριο, αποκτημένο με αξιοκρατικό τρόπο, θα είναι το διαβατήριο των παιδιών για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., τη μεταλυκειακή εκπαίδευση ή και την αγορά εργασίας. Στις σχολές υψηλής ζήτησης θα μπορεί η πανεπιστημιακή σχολή να επιλέγει, θέτοντας ενδεχομένως επιπρόσθετα κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα ο διαφορετικός συντελεστής στο μάθημα το οποίο θεωρείται βασικό για τη συγκεκριμένη σχολή ή ένα δίπλωμα ξένης γλώσσας ή και επιπλέον εξετάσεις. Τομές επίσης θα πρέπει να γίνουν στην ανανέωση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων (εδώ γίνονται θετικές ρυθμίσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων) στην ανάθεση στα σχολεία περισσότερων ευθυνών με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την παράλληλη εισαγωγή έγκυρου συστήματος αξιολόγησης βάσει στόχων. Πιστεύουμε στην αυτοτέλεια, στην αυτονομία της σχολικής μονάδας στη βάση κατευθυντήριων γραμμών που θα δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί επίσης τη μεταρρύθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης βασικό πυλώνα για τη συνολική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης ως μοχλού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την πρόοδο. Οι μαθητές της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Υποστηρίζουμε συνοπτικά ότι θα πρέπει να είναι ένας φορέας που αφενός παρέχει βασικές γνώσεις και διαμορφώνει τον πολίτη και αφετέρου να είναι ένας χώρος επαγγελματικής εκπαίδευσης που οδηγεί κάτω από προϋποθέσεις στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Άρα, υποστηρίζουμε την εισαγωγή ενός τέταρτου έτους εξειδίκευσης, έτσι ώστε να παρέχονται περαιτέρω γνώσεις. Ωστόσο, βλέπουμε αυτήν την εξειδίκευση με ένα κορμό θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων και όχι μόνο ως μαθητεία όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Έχετε πολλές φορές υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις σας έχουν παρερμηνευτεί ή και απομονωθεί προκειμένου να προκληθεί ένταση. Θεωρείτε ότι έχετε «χρησιμοποιηθεί» στο πλαίσιο απόπειρων αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης;

Απομονώνονται σημεία των απόψεών μου προκειμένου να προκληθεί ένταση. Είναι και αυτό στοιχείο της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εξάλλου είναι πιο εύκολο ν’ απαντάς σε κάτι που εσύ κατασκευάζεις παρά σε κάτι που ουσιαστικά υποστηρίζει ο άλλος. Οι δικές μου απόψεις δεν κινούνται στη λογική το μαύρου άσπρου, είναι πιο σύνθετες. Τις κόβουν και της ράβουν στα μέτρα τους για να μπορούν να τις κατατροπώσουν. Ποιος για παράδειγμα θα μπορούσε να αντικρούσει με επιχειρήματα την πρότασή μου για τ’ Αρχαία Ελληνικά. να διδάσκονται τα παιδιά Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από μετάφραση για να την κατανοούν όλα και τα αρχαία ελληνικά να είναι υποχρεωτικά μόνον για όσα ακολουθούν κλασσικές σπουδές. Είναι εύκολο να βγάζουν δεκάρικους λόγους για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα παρά ν’απαντήσουν με επιχειρήματα.

3. Οι δημόσιες αντιδράσεις σε πολλές από τις απόψεις σας έχουν πυροδοτήσει σχεδόν τρομακτικά σχόλια, ειδικά από εφημερίδες και πολιτικούς της ακροδεξιάς. Παραμένετε ψύχραιμη διαβάζοντάς τα; Έχετε εξοργιστεί με κάτι τέτοιο;

Παραμένω απολύτως ψύχραιμη, Η Ιστορία μ’ έχει διδάξει ότι όταν αγγίζεις ιδέες και πράγματα πάνω στα οποία στηρίζονται συγκεκριμένες κυριαρχίες και συμφέροντα υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις. Κυρίως αν τολμάς να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα που έφερε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Και βεβαίως αν είσαι γυναίκα και διεκδικείς να λες την άποψή σου. Όταν δεν τους φοβάσαι.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση. Στο εσωτερικό του κόμματος έχουν ακουστεί πολλές απόψεις γι’ αυτή την επιλογή, από διαφοροποιήσεις και ενστάσεις ως τη θερμή υιοθέτησή της. Ποια είναι η δική σας στάση;

Είμαστε ένα κόμμα που συζητά, ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μπορούν να εκφράζονται. Η δική μου άποψη είναι ότι εξαρχής η αντοχή της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά ήταν θέμα χρόνου. Η ΕΤ ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η κυβέρνηση λειτουργούσε αγνοώντας την προγραμματική συμφωνία των 3 κομμάτων και έτεινε να γίνει όλο και περισσότερο μονοκομματική. Από την άλλη μεριά η ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε ενδεχομένως με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο το θέμα της λειτουργίας της συγκυβέρνησης, δεν πέτυχε την αποδοχή των συναινέσεων που ήταν απαραίτητες. Το αποτέλεσμα ήταν να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις κυβερνητικές επιλογές και στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η αποχώρηση ήταν λογικό επακόλουθο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε σε μια αντιπολιτευτική γραμμή παλαιάς κοπής. Οφείλουμε να στηρίζουμε τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που είναι όμως όλο και πιο σπάνιες και να συμβάλλουμε με προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών της. Έστω και έξω από το κυβερνητικό σχήμα, πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της ευθύνης που έχουμε επιλέξει. Πρέπει να στηρίζουμε οτιδήποτε σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Να βρούμε τον τρόπο να είμαστε εποικοδομητικοί και να προτείνουμε θέσεις που να μπορεί να γίνονται αποδεκτές από κόμματα αλλά και ευρύτερα από την κοινωνία. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει επίσης να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες προκειμένου να επικοινωνήσει με την μεγάλη δεξαμενή του κόσμου που προέρχεται από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Να θέσουμε την ατζέντα της προοδευτικής διακυβέρνησης, να ενισχύσουμε τις επαφές μας με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με αφορμή και την Ελληνική προεδρία στην Ε.Ε από 1-1-2014, να διατηρήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με πρόσωπα και κινήσεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και βεβαίως, να επεξεργαστούμε περισσότερο τους προγραμματικές μας άξονες.