3-12-2014

Κύριε  Υπουργέ,

νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας νοσούσε,  επί σειρά ετών και προ κρίσης. Την κύρια ευθύνη γι' αυτό, όχι μόνο στη δική μας περίπτωση αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπου αντίστοιχα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό σύστημα μιας χώρας, έχουν οι κυβερνήσεις. Αυτό εμείς, ξέρουμε ως πολίτες της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να ζητάμε το λόγο για το τι έγινε και για το τι δεν έγινε από τους συνδικαλιστές. Οι πολίτες στις δημοκρατίες κλέβουν Κυβέρνησης και οι Κυβερνήσεις αυτές έχουν την ευθύνη για ότι έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

Από το 1974 και μετά, τα δύο κόμματα, που κυβερνούν και σήμερα, αυτά κυβέρνησαν τον τόπο και μια συγνώμη δεν έχουμε ακούσει. Γιατί, άφηναν να διαιωνίζονται οι πλαστές συντάξεις, γιατί όλο αυτό άφησε ένα Ασφαλιστικό Σύστημα νοσηρό. Το λέω αυτό, γιατί επαναλαμβάνεται για πάρα πολλά θέματα, ότι την ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστές, την ευθύνη έχει η αντιπολίτευση, την ευθύνη έχει η Αριστερά, και ούτω καθεξής. Την ευθύνη, την κύρια ευθύνη, την έχουν τα κόμματα που κυβερνήσαν αυτό τον τόπο και κάποια στιγμή πρέπει να μας πουν και για την εξέλιξη του Ασφαλιστικού και γιατί ποτέ δεν πήραν μέτρα μπροστά στο πολιτικό κόστος που αυτά είχαν. Αυτό, σε σχέση με τη συζήτηση που προηγήθηκε.

Τι κάνετε τώρα με το ασφαλιστικό. Πρώτον, να δεχθούμε ότι εξορθολογίζετε το σύστημα και με αυτό συμφωνούμε. Δηλαδή, η πολιτεία οφείλει να πάρει κάποια μέτρα για να αποδώσει λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες, για το ποιοι παίρνουν τις συντάξεις, αν δικαιούντε  να τις παίρνουν και για όλο αυτό το σύστημα της παρανομίας που υπήρχε.

Εκτός όμως από τον εξορθολογισμό, αυτό που γίνεται σήμερα είναι η εξαθλίωση των συνταξιούχων. Άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή, για να μπορέσουν να έχουν ανθρώπινα γεράματα, οδηγούνται όλο και περισσότερο στη μείωση των απολαβών τους και είναι υποχρεωμένοι να ζουν όλο και περισσότερο κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό ανεξάρτητα από ανταποδοτικές ή μη ανταποδοτικές. Πρέπει, να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που είναι το ύψος των συντάξεων για μια πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν. Και εν όψει των νέων μέτρων, που θα περιμένουμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα, νομίζω ότι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεραστίων διαστάσεων, και αυτό πρέπει να το δει η Κυβέρνηση και ενδεχομένως να ξανασκεφτεί θέματα που σχετίζονται με την πολιτική που υιοθετεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κρίση είναι δεδομένη, οι ευθύνες  είναι  δεδομένες, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από πολιτικές που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, και η δική σας πολιτική είναι αδιέξοδη. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν με λιγότερα χρήματα.

Έχω και κάποιες επιμέρους ερωτήσεις, εκτός από αυτές που σας έθεσαν ήδη οι συνάδελφοί, και τις οποίες θα προσπαθήσουν να μην επαναλάβω αν της έχω κρατήσει σωστά.

Ο νόμος 3863/10, προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων έως τις 31/12/15, αν δεν κάνω λάθος, αν κάνω διορθώστε με.. Τι γίνεται με το 2016, θα το επεκτείνετε αυτό. Τι θα γίνει με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά στις συντάξεις των ενστόλων, των πανεπιστημιακών καθηγητών, και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ. Θα την  αποδεχθείτε  την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Υπάρχει, θα συμφωνήσω με συναδέλφους, που είπαν ότι το όριο χορήγησης της κατώτατης σύνταξης, η αύξηση του ορίου από την δεκαπενταετία στην εικοσαετία, θέτει ζήτημα για τους ανθρώπους αυτούς που δεν μπορούν να έχουν τις 6000 ημέρες ασφάλισης. Γιατί, οι συνθήκες είναι ειδικές, δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πώς θα ζήσουν, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Επίσης, μας είπατε και διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι, η σύνταξη της χηρείας θα μειώνεται μετά την τριετία. Θα ήθελα τη λογική αυτής της απόφασης, αν γίνεται. Διατηρείτε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας  μια σειρά, κατά την άποψή μου, από αναχρονιστικές διατάξεις, τις οποίες, ενδεχομένως, λόγω του πολιτικού κόστους, δεν έχετε το σθένος να αντιμετωπίσετε.

Οι συντάξεις χηρείας, θα συναρτηθούν με το εισόδημα των χήρων; Το λέω γιατί υπάρχουν περιπτώσεις πολύ υψηλών αποδοχών, όμως συνεχίζουν και παίρνουν τη σύνταξη χηρείας. Αυτά που λέω ίσως είναι αντιλαϊκά, αλλά αντί να κόβετε τις συντάξεις των συνταξιούχων που δεν μπορούν να ζήσουν με τα χρήματα που παίρνουν, ίσως, ενδεχομένως, αν βλέπατε άλλες προνομιακές κατηγορίες, να μπορούσατε να πάρετε μέτρα και πολιτικές που είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαια.