18-11-14

Η κατάργηση του συστήματος των διαφορετικών ταχυτήτων των ασφαλισμένων δεν σημαίνει ότι θα πάμε στη χαμηλή ταχύτητα όλοι. Δηλαδή, ότι καταργούμε την ισοτιμία στο σύστημα βάζοντας όλους τους ασφαλισμένους στη χειρότερη μοίρα.

Η παροχή υγείας περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα και γνωρίζουμε ότι το σύστημα της υγείας μέσα στις συνθήκες της κρίσης έχει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, υπάρχει υποβάθμιση κέντρων υγείας, υπάρχει ελλιπής στελέχωση σε αγροτικούς γιατρούς, έλλειψη υλικών, αναλώσιμων, νοσηλείας στα νοσοκομεία της χώρας. Υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά και όλα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που πλήττουν στην πραγματικότητα το δικαίωμα στην υγεία, το οποίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του Συντάγματος, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παρέχει δικαιώματα στην περίθαλψη σε όλους τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Όσον αφορά το θέμα της επιτροπής, πράγματι οι δύο υπουργικές αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές. Ωστόσο και εσείς, κύριε Υπουργέ, δεν μας δώσατε κανένα στοιχείο - εκτός από το κόστος που υποθέσατε ότι οφείλεται σε αυτό το λόγο - για το πόσοι ανασφάλιστοι τελικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της χώρας στη βάση των δύο αυτών υπουργικών αποφάσεων. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ότι αρμόδιες για την κρίση των δικαιούχων της παραγράφου 8 είναι οι τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, οι οποίες όμως, αλλού έχουν συσταθεί και συνεδριάζουν και αλλού δεν υπάρχουν. Έχω εδώ το υπόμνημα του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και αναφέρεται ότι σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν συστηματικά και λαμβάνουν αποφάσεις τριμελείς επιτροπές - που προβλέπει ο νόμος - ενώ σε αλλά δεν υπάρχει καμία ενεργοποίησή τους.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Με συγχωρείτε, αλλά έχει υπάρξει συγκεκριμένη οδηγίας συγκροτήσεως των επιτροπών και συγκεκριμένη μέριμνα από τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ήδη από τον Ιούλιο.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Διαβεβαιώνετε λοιπόν την επιτροπή ότι αυτό που λέει το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ είναι εσφαλμένο; Διαβεβαιώνετε την επιτροπή ότι οι τριμελείς επιτροπές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε λειτουργία;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Οι διαβεβαιώσεις που δίνουμε ο ένας στον άλλον εδώ, έχουν τον εξής χαρακτήρα: Εσείς, διαβάζετε αυτό που λέει η ΕΙΝΑΠ και εγώ, σας λέω να αναφέρετε σε ποιο νοσοκομείο συμβαίνει αυτό, προκειμένου να μπορούμε και να το βελτιώσουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία αναφορά περί του αντιθέτου. Ο Υπουργός δεν πηγαίνει στο κάθε νοσοκομείο να βλέπει αν μπήκε η επιτροπή η δεν μπήκε, αλλά λαμβάνει αναφορές ως προς αυτό και σε αυτές στηρίζεται και η ενημέρωση που κάνει στην επιτροπή. Επί των αναφορών λοιπόν αυτών που έχω λάβει, σας λέω ότι δεν έχω κενό και σας παρακαλώ θερμά να μας πείτε πού υπάρχει κενό για να το λύσουμε.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Αυτός είναι ο ένας τρόπος αντιμετώπισης. Έχουμε δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το δικαίωμα στην νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων. Εσείς, ως αρμόδιος Υπουργός της Υγείας, έχετε κάποια στοιχεία να μας πείτε ότι στα νοσοκομεία της χώρας εξυπηρετούνται τόσοι ανασφάλιστοι; Αυτό, θέλουμε να το ακούσουμε, για να καταλάβουμε ότι πράγματι το σύστημα λειτουργεί και οι αποφάσεις εφαρμόζονται. Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αναφέρουν ότι σε πολλά νοσοκομεία οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι δικαιούχοι της ευεργετικής ρύθμισης δεν εξυπηρετούνται από άγνοια, ενδεχομένως, ιατρικού, διοικητικού προσωπικού κ.λπ.. Την επόμενη φορά που θα σας έχουμε στην επιτροπή θα σας προσκομίσω συγκεκριμένα στοιχεία για τα νοσοκομεία που δεν εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τους μετανάστες με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά, θα ήθελα να πω ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών είναι σε αναμονή της άδειας παραμονής τους και λοιπά. Αυτοί, εξυπηρετούνται με βάση την κοινή υπουργική απόφαση; Αυτοί που δεν έχουν χαρτιά και που διαμένουν στη χώρα, τι τους κάνει το εθνικό σύστημα υγείας; Τους θέτει εκτός;

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια σημείωση σε ό,τι αφορά τους διαβητικούς ασθενείς. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων και μάλιστα ανέρχονται σε περίπου 81.000 οι διαβητικοί ασθενείς στη χώρα που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα. Η αγωγή τους είναι πάρα πολύ δαπανηρή και θα θέλαμε να μας πείτε τι γίνεται με την περίπτωση αυτής της χρονιάς πάθησης. Εάν υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του Υπουργείου εξαίρεσης, είτε του πλαφόν των φαρμάκων είτε των εξετάσεων που απαιτούνται για αυτή την κατηγορία των ασθενών.

Ευχαριστώ.