11.11.2014
Ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάδειξη της Προεδρίας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Επιτροπής.
Νομίζω ότι, μπαίνοντας στη νέα περίοδο αυτής της Επιτροπής θα έπρεπε κατ’ αρχήν να καλέσει η Επιτροπή μας την Γενική Γραμματέα Ισότητας την κυρία Κόλλια να μας κάνει μια ενημέρωση.
Πρώτον σε όσα προγραμματικά μας είχε ενημερώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η προηγούμενη Επιτροπή για την λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων των γυναικών των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Μετά την ενημέρωση αυτή θα θέλαμε να γνωρίζουμε αναλυτικά πού βρίσκεται αυτή η αρμόδια Γενική Γραμματεία της Πολιτείας σε ότι αφορά το θέμα της Ισότητας. Όσα για παράδειγμα, από τα συμβουλευτικά κέντρα λειτουργούν, πόσες γυναίκες απευθύνονται σε αυτά, τι καμπάνια ευαισθητοποίησης των γυναικών έχει γίνει ώστε να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις υποδομές της πολιτείας. Το ίδιο και για τους ξενώνες.
Μετά από αυτό, γενικότερα στον πυλώνα της Ισότητας όλα τα θέματα που έθεσαν οι συνάδελφοι και εσείς, κυρία Πρόεδρε, ήταν σημαντικά. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το μείζον ζήτημα για τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, είναι η ανεργία. Πρέπει μόνον η μία στις τρεις γυναίκες να εργάζεται και σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Θα έπρεπε η Επιτροπή μας να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με αυτό το πρόβλημα. Να καταλάβουμε κατ’ αρχήν σε ποια κατάσταση ακριβώς βρισκόμαστε. Πού είναι η ανεργία των νέων γυναικών; Εάν υπάρχουν σχεδιασμένα προγράμματα για επιμέρους διορθώσεις και τι κάνει τελικώς η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα της ανεργίας των γυναικών. Θα έλεγα ότι μαζί με αυτό θα πρέπει να δούμε το θέμα της φτώχειας του γυναικείου πληθυσμού και σε συνδυασμό με το θέμα που έθεσε πριν η συνάδελφος για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Είναι αυτές, για παράδειγμα, κατηγορίες του πληθυσμού για τις οποίες πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάποια από τα μέτρα και τι θα μπορούσε η Επιτροπή μας να προτείνει; Για αυτές τις μονογονεϊκές οικογένειες που σύμφωνα με τα στοιχεία τα δικά μου, τουλάχιστον, γύρω στο 98% είναι μονογονεϊκές οικογένειες με γυναίκα αρχηγό οικογένειας και άρα θα έλεγα ότι στο θέμα ισότητα μετά από μια γενική ενημέρωση ανεργία, φτώχεια, μονογονεϊκές οικογένειες, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο αντικείμενο της Επιτροπής.
Σε ότι αφορά τον πυλώνα της νεολαίας, νομίζω ότι ανάλαβα με αυτά που είπα και για το θέμα των γυναικών είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος της παιδικής φτώχειας.
Το Υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει κάποια προγράμματα σίτισης στα σχολεία. Προσωπικά έχω κάνει Ερώτηση στον Υπουργό. Μου απήντησε ο Υφυπουργός πώς θα ξεκινήσουν τα προγράμματα αυτά, δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε σχετικά με τα προγράμματα της σίτισης, ποια σχολεία περιλαμβάνουν.
Δεν ομιλώ για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή για την Εκκλησία που πράγματι εκτελεί ένα σημαντικό έργο σε κάποια σχολεία, λέω στο επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά στην Επικράτεια ποια μέριμνα υπάρχει, τι έχει γίνει με αυτά τα προγράμματα, να κληθεί εδώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου για να μας απαντήσει για τα προγράμματα της σίτισης στα σχολεία, όπως και να δούμε συνολικά από τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά το θέμα της παιδικής φτώχειας.
Μαζί με αυτό θα ήθελα να ρίξουμε μια ματιά και σε ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει και κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα Ιδρύματα της Παιδικής Προστασίας. Δεν γνωρίζω εάν θυμούνται εδώ οι συνάδελφοι ότι είχε επισημανθεί ότι ο έλεγχος της πολιτείας σε αυτά τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας είναι ελλιπής και θα πρέπει η Βουλή των Ελλήνων να ασχοληθεί σοβαρά με την εποπτεία και τον έλεγχό τους. Είμαι βεβαία πως το επίπεδό τους θα είναι πάρα πολύ καλό, αλλά τι κανονισμοί υπάρχουν, ποιος εποπτεύει την τήρησή τους και ποιες είναι οι συνθήκες εντός των οποίων ζουν τα παιδιά σε αυτά τα Ιδρύματα.
Ένα άλλο θέμα που η επιτροπή μας δεν έχει θίξει, πάλι σε σχέση με τα παιδιά, είναι όλο το καθεστώς που αφορά τις υιοθεσίες. Γνωρίζουμε, από την ειδησεογραφία περισσότερο, ότι υπάρχουν κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών, παράνομων υιοθεσιών και ταυτόχρονα ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τη νόμιμη υιοθεσία. Θα πρέπει να ξαναδούμε όλο αυτό. Τι συμβαίνει με τις υιοθεσίες; Ποιο είναι το πλαίσιο για τις νόμιμες υιοθεσίες και πώς η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό το παράνομο κύκλωμα των υιοθεσιών των παιδιών;
Όπως και στο θέμα της ισότητας, καλώντας την Γενική Γραμματέα Ισότητας, θα πρέπει και εδώ να προβλέψουμε την πρόσκληση του Συνηγόρου του Παιδιού, που είναι ο επίσημος φορέας της πολιτείας, για μια γενική ενημέρωση σε σχέση με τις δράσεις που αφορούν το παιδί.
Περνώ στον τρίτο πυλώνα που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των μεταναστών και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών, τα κέντρα κράτησης και σε σχέση με τις διεθνείς εκθέσεις που καταδικάζουν την χώρα μας για την μη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές τις κατηγορίες των πληθυσμών. Πρέπει να δούμε τα ζητήματα των φυλακισμένων και των συνθηκών κράτησης στα κρατητήρια και στις φυλακές της χώρας. Στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να εξετάσουμε και εκείνα τα δικαιώματα που δεν διασφαλίζονται στη χώρα μας και για τα οποία υπάρχουν διεθνείς καταδίκες. Αναφέρομαι στο σύμφωνο συμβίωσης. Πρόσφατα είχαμε πάλι μια καταδίκη για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Νομίζω ότι υπάρχουν στον ορίζοντα και νέες καταδίκες, επομένως, για ποια ζητήματα η χώρα μας καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενδεχομένως δεν είναι μόνο το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά είναι και άλλα και ως επιτροπή της Βουλής δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας στις ελλείψεις που έχουμε ως ελληνική πολιτεία για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.