6.11.2012

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίζει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2013-2016. Οι λόγοι εξηγήθηκαν νομίζω επαρκώς από την εισηγήτριά μας την Ασημίνα Ξυροτύρη. Εγώ θα αρκεστώ να πω ότι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε διότι συμπεριλαμβάνει θεσμικές αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση.

Στην πραγματικότητα επεμβαίνει το κράτος όχι για να προστατεύσει την εργασία αλλά να επιβάλλει θεσμικά την απορρύθμισή της. Σε μια κοινωνία που πλήττεται ανεπανόρθωτα, με οικογένειες που αλλάζουν άρδην τον τρόπο της ζωής τους για να επιβιώσουν, με εργαζόμενους που αναγκάζονται να χάσουν βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν μπορεί να έρχεται το κράτος στο παρά πέντε με ρυθμίσεις που δίνουν τη χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μας ήταν εξαιρετικά επώδυνο να συμφωνήσουμε στα δημοσιονομικά μέτρα. Ήταν όμως υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές και στους εταίρους της και όπως γνωρίζετε είχαμε δεσμευθεί γι’ αυτό. Ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας για να παραμείνουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούμε για να βελτιώσουμε ότι βελτιώνεται με τελικό στόχο την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Δεν καταφέραμε ν’ αλλάξουμε όσα θέλαμε.  Τα νούμερα ήταν αμείλικτα, η χώρα είχε αφεθεί για πολλά χρόνια στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή και στην παραμέληση της δημόσιας διοίκησης, το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό είχε εθιστεί αν όχι στη συναλλαγή τουλάχιστον στην ανοχή της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα η βαθειά ύφεση καθιστούσε τις αλλαγές για την ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονταν δυσανάλογα και άδικα από την κρίση ακόμα πιο δύσκολες. Σ’ αυτές τις συνθήκες πάλεψε η Δημοκρατική Αριστερά ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό βάρος σε μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού, όπως είναι η μείωση των δαπανών λειτουργίας του κράτους αντί των περικοπών μισθών και συντάξεων, να θεσπιστεί η ρήτρα αντικατάστασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα μη εφαρμογής ενός μέτρου αν πετύχουμε δημοσιονομική απόδοση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, να μην  γίνουν οι προβλεπόμενες μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να μην μπει πλαφόν στα νοσήλια, να μην αυξηθούν τα ένσημα από 4500 σε 6000 για να μην περάσω σε μικρότερης σημασίας ζητήματα όπως τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές που σε περίοδο κρίσης θα αφαιρούσαν το δυνατότητα εγγραφής φοιτητών και φοιτητριών από χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα ή και άλλα όπως οι περαιτέρω μειώσεις στα αναπηρικά επιδόματα. Τέλος για να μην σας κουράσω, στόχος της ΔΗΜΑΡ ήταν και παραμένει η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και η προώθηση ενός αντίστοιχου σχεδίου που θα αντιμετωπίσει την ύφεση. Ο στόχος όμως αυτός θέλει το χρόνο του και η ελπίδα μας είναι ότι στο τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου αυτή η κυβέρνηση με όλες τις δυσκολίες της θα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.

Ερχόμαστε και πάλι στο μεσοπρόθεσμο. Όπως προείπα δεν θα το ψηφίσουμεγια να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στα εργασιακά που εμπεριέχει και που ήρθαν την τελευταία στιγμή για να βάλουν μια ακραία πινελιά τους στο χρώμα του μεσοπρόθεσμου. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τα εργασιακά όπως έπρεπε. Τη διαφωνία μας αυτή επιλέγουμε να την εκφράσουμε με το ΠΑΡΟΝ που είναι βέβαιααρνητική ψήφος, δεν αθροίζεται ωστόσο στις δυνάμεις που μέσα σ’ αυτό το κοινοβούλιο δεν έχουν ψηφίσει θετικά σε τίποτα καταγγέλλοντας τα πάντα ακόμα και ρυθμίσεις που οι ίδιες έχουν προκρίνει. Να θυμίσω εδώ ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν ούτε τις αλλαγές που φέραμε στο νόμο 4009 για τα ΑΕΙ, ούτε καν τις προτάσεις που είχε υποστηρίξει τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και η φιλική τους παράταξη στα πανεπιστήμια. Το λέω αυτό ως χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής της άρνησης που έχουν υιοθετήσει εφ’ όλης της ύλης. Οπαδοί του ΟΧΙ σε όλα συνεχίζουν την καταγγελτική παράδοση της αριστεράς έχοντας αφήσει πίσω παντελώς την κουλτούρα της μεταρρυθμιστικής αριστεράς που συμμετέχει προκειμένου ν’ αλλάξει τα πράγματα. Εμείς έχουμε επιλέξει αυτόν τον δρόμο και θα τον βαδίσουμε σταθερά με ότι αυτό σημαίνει, το δρόμο της δυναμικής συμμετοχής, της διαπραγμάτευσης, των διαθρωτικών αλλαγών όπως λέγαμε κάποτε για να διακρίνουμε το δικό μας το δρόμο από άλλους που θεωρούσαμε αδιέξοδους. Πήραμε και το δύσκολο δρόμο της συγκυβέρνησης, για να δώσουμε λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που οδήγησε σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο και που κινδύνευε να οδηγήσει και σε τρίτες με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Κανείς άλλος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να κυβερνήσει και αυτό ισχύει ακόμα. Δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, το γνωρίζουμε καλά όλοι και όλες σ’ αυτήν την αίθουσα, το γνωρίζουν και οι πολίτες ανεξάρτητα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει πολλές αδυναμίες, κάμποσα προβλήματα  αλλά αυτή υπάρχει και οφείλουμε να διορθώσουμε το βηματισμό της, να την κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα, να αποκτήσει κουλτούρα συνεργασίας, να επιδείξει αποτελεσματικότητα.

Η επιλογή του ΠΑΡΟΝ σε σχέση με το ΟΧΙ δεν εξυπηρετεί μόνον τη διαφοροποίησή μας από τις δυνάμεις του ΟΧΙ αλλά εκφράζει και αυτήν μας την πεποίθηση. Ότι αυτή τη στιγμή αυτή η συγκυβέρνηση είναι η μόνη κυβερνητική λύση που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μπορεί να την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Δεν θέλουμε συνεπώς να την αποσταθεροποιήσουμε, να την κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα θέλουμε, Διεκδικώντας ταυτόχρονα την  διαφοροποίησή μας από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.  Γι’ αυτό και η άρνησή μας να υπερψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα που απευθύνεται και προς την κοινωνία και προς τους κυβερνητικούς μας εταίρους. Προς την κοινωνία για να πει ότι είμαστε εδώ και για να μεταρρυθμίσουμε αλλά και για να υπερασπιστούμε όσο γίνεται το κοινωνικό κράτος, για να σώσουμε ότι σώζεται.  Η αρνητική μας ψήφος είναι επίσης ένα μήνυμα και προς τους κυβερνητικούς εταίρους, για να πει ότι χρειάζεται να διορθώσει πορεία αυτή η συγκυβέρνηση για ν’ αντέξει, δεν γίνεται να κατεβαίνουν  νομοσχέδια χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, δεν γίνεται να αιφνιδιάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν γίνεται να μην λαμβάνεται υπόψη σας ότι συγκυβερνάτε με την αριστερά, τη δημοκρατική, την υπεύθυνη που δεν παύει όμως να είναι αριστερά. Ταυτόχρονα πρέπει η συγκυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική, δεν μπορεί να έχουν περάσει 4 μήνες και να μην έχουν στελεχωθεί βασικές δομές του κράτους. Κυρίως η κυβέρνηση αυτή οφείλει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και θα συνδεθεί με την δημοσιονομική προσαρμογή. Για να κριθούμε με ορίζοντα τετραετίας αλλιώς δεν θ’ αντέξουμε.

Μας λένε οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ ότι η επιλογή μας είναι αλά κάρτ. Θα τους απαντήσω ότι όσο δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάτι, δεν έχουμε συμβάλει στο σχεδιασμό του, διατηρούμε το δικαίωμα της διαφοροποίησης. Το διατηρούμε έτσι κι αλλιώς χωρίς να είναι αυτοσκοπός. Δεν κινδυνεύει απ’ αυτό η συγκυβέρνηση, πιστέψτε με, κινδυνεύει από το βηματισμό της και τις πρόχειρες ή μονόχρωμες μονοκομματικές λύσεις. Αυτό είναι το στοίχημα Μια κυβέρνηση συνεργασίας, αποτελεσματική με προτάσεις και πράξεις ενταγμένες σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο

Θα ολοκληρώσω με το τμήμα του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στην παιδεία.  Το αξιοποιώ ως παράδειγμα αιφνιδιασμού και της συγκυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Δεν πρέπει τέτοια σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίζονται πραξικοπηματικά. Όταν όλη η προσοχή είναι στραμμένη  στα δημοσιονομικά, ανατρέπεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών ή την ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών αλλά οι αλλαγές πρέπει να είναι και επεξεργασμένες και συζητημένες. Εδώ δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν έχω χρόνο να αναφερθώ εδώ αναλυτικά. Θα καταθέσω ένα κείμενο με τροπολογίες και παρακαλώ πολύ τον υπουργό παιδείας να τις λάβει υπόψη του.